Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/daa-nu.dk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2851

Warning: Creating default object from empty value in /var/www/daa-nu.dk/public_html/wp-content/themes/oshin/ReduxFramework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
DAA er et gratis tildbud for stofmisbrugere der ønsker at blive clean.

DE TOLV TRIN

Hvorfor tager vi de Tolv Trin? Hvad gavner det?
 Da vi mødte Trinene var vi overvundet, fortabte og nedbrudte. Livet var blevet umuligt med eller uden stoffer. Den Store Bog beskriver programmet som “et forslag til en levemåde”. Selvom det virkede skræmmende i starten, var vi villige til at prøve en ny måde at leve på. Vi opdagede, at vores følelser, vores syn på livet, måden vi tænkte på samt vores adfærd ændrede sig, da vi tog handlingsprogrammet, og fulgte retningslinjerne som beskrevet i AA’s Store Bog.

DE TOLV TRIN I DRUG ADDICTS ANONYMOUS

VI TOG DISSE TRIN FOR AT OVERLEVE
 • 1. Vi indrømmede, at vi var magteløse overfor stoffer og alle stemningsændrende midler, og at vi ikke kunne klare vores eget liv.
 • 2. Vi kom til den erkendelse, at en Magt større end os selv kunne give os vores sunde fornuft tilbage.
 • 3. Vi besluttede at lægge vores vilje og vores liv over til Gud, sådan som vi opfatter ham.
 • 4. Vi foretog en grundig og uforfærdet moralsk selvransagelse.
 • 5. Vi indrømmede overfor Gud og et andet menneske, nøjagtig hvordan det forholdt sig med vore fejl.
 • 6. Vi var helt indstillet på at lade Gud fjerne alle vores karakterbrister.
 • 7. Vi bad ydmygt om at få fjernet alle vores fejl.
 • 8. Vi lavede en liste over alle de mennesker vi havde gjort fortræd, og var villige til at gøre det godt igen.
 • 9. Vi gik direkte til disse mennesker, såfremt vi ikke ville skade dem eller andre.
 • 10. Vi fortsatte vores selvransagelse, og når vi havde fejlet, indrømmede vi det straks.
 • 11. Vi søgte gennem bøn og meditation at forbedre vores bevidste kontakt med Gud, sådan som vi opfattede ham, idet vi bad om at få at vide, hvad der var hans mening med os, og om styrken til at udføre den.
 • 12. Når vi som følge af de disse trin havde fået en åndelig opvågnen, forsøgte vi at bringe dette budskab videre til den addict, der stadig lider, og at praktiserer disse principper i alt hvad vi foretog os.
Mange af os så os selv som ateister, og blev foruroliget og provokeret, da vi læste ordet Gud i trinnene. Det er vigtigt at understrege, at Drug Addicts Anonymous ikke er et religiøst program. 
Vi bliver aldrig bedt om at acceptere andres opfattelse af en “Højere Magt” .
I DAA kan vi lide resultater, så vi lader resultatet fra arbejdet med trinnene tale for sig selv. I begyndelse er det ikke nødvendigt at tro på, at programmet kan virke på os. Vi er blot villige til at give det et forsøg. Andre DAA medlemmer hjælper med at dele deres erfaringer: det viser sig, at deres historier bemærkelsesværdigt nok minder om vores egne. Hvad der har virket for dem, vil derfor også virke for os. Vi begynder at kunne se et nyt liv være indenfor rækkevide.
Vi starter med at følge programmet og begynder at vokse. For første gang i lang tid er der håb.

DE TRE FØRSTE TRIN

Selv om der er små variationer på, hvordan forskellige DAA medlemmer arbejder med trinene, så lærer Trinene os alle de åndelige principper. I trin 1 bliver vi spurgt om vi vil erkende over for os selv, at vi er stofmisbruger, og at vi har mistet evnen til at kontrollerer stoffer. Når vi ser tilbage, kan vi se, at vores forsøg på at genvinde kontrollen over stofferne altid endte op med et nederlag: Hvis vi havde genvundet kontrollen, ville vi ikke sidde her nu…
Mange af os hang stædigt fast i den gamle ide om, at vi kunne stille uret tilbage og kontrollere og nyde stoffer som vi engang kunne, eller vi engang forstillede os vi kunne. Den Store Bog beskriver det som ”DET STORE SELVBEDRAG” – en besættelse i enhver addict.
Et ærligt og undersøgende tilbageblik på vores fortid afslører, at ingen menneskelig magt har kunnet kurerer vores addiction: mænd og koner, børn, forældre, kærester, venner, læger og terapeuter, kollegaer,, ingen har kunnet få os til IKKE at vende tilbage til stoffer. Vores egen viljestyrke er håbløs ineffektiv. Men styrken til at løse vores problem må findes et sted: Det er vores dilemma.
Det er her trin 2 kommer i spil.
Vi starter med at stille os selv et enkelt spørgsmål: Er jeg villig til at tro på muligheden for, at der er noget der er større end mig selv (Gud som jeg opfatter ham). Hvis dit svar er “ja” eller bare “måske” så kan vi bede denne Gud – som jeg opfatter ham – om at fjerne den sindssyge tankegang, der altid fører mig tilbage til stofferne.
Vi må gerne bruge vores egen opfattelse af en “Højere Magt”. For nogle af os gav det mere mening at tro på en Gud fra en etableret religion, som vi måske var kommet væk fra. I starten tror mange på den “Højere Magt” der holder DAA gruppemedlemmer clean. Andre tror på naturen eller det fysiske univers, for nogle hjælper det at tænke på et afdødt familiemedlem eller en ven.
Vi tænker os godt om – mange af os har nemlig aldrig tænkt eller overvejet dette synspunkt. Nogle har haft stærke fordomme, mistillid, og tvivl. Det kan hjælpe at tale med andre DAA medlemmer om deres erfaring med dette trin.
Når vi kommer til at tro på, at en Magt større end os selv kan fjerne vores besættelse til at bruge stoffer og give os vores sunde fornuft tilbage, så er vi klar til at tage trin 3. Der er her vi tager en beslutning om at lægge vores vilje og vores liv over til en kærlig Gud som vi opfatter ham. Dette sker ikke over natten: vores beslutning er starten på en livslang proces og åndelig vækst. Vi spørger vores Højere Magt om at befri os fra hvad Den Store Bog kalder “selvets lænker” – det er selviskheden og det selvcentrerede sind, der styrede vores liv, og næsten tilintetgjorde os.
Ligesom der er mange måder at opfatte konceptet af en Højere Magt, er der også mange måder at opfatte 3 Trin på. Men i praksis handler det kun om to ting:
 • At bekræfte vores nyfundne tillid med en bøn
 • Et løfte om at tage de Tolv Trin.
Vores sponsor forsætter med at guide os gennem de følgende Trin. Inden længe vil et nyt liv udfolde sig rundt om os og inden i os. Vi vil på egen krop erfare det, som Den Store Bog kalder en ”Åndelig Opvågnen”, som Trinnene lover.

Tag kontakt til os med det samme

Kontakt os